szerda, augusztus 02, 2017

Karamellkrém sárgadinnyével és földimogyoróval

A hőség még mindig tombol, 2-3 fok hőmérséklet ingadozással. Ilyenkor nincs nagy étvágyunk, de azért az édességnek nem vagyunk ellenségei. Az bármikor jöhet (pláne, ha még a sütő sem kell hozzá)! Diétázók ne olvassák tovább...
Hozzávalók 4 nagy desszertespohárhoz:
45 dkg finom szemcsés kristálycukor
1 lap zselatin
7 dkg vaj
3,5 dl tejszín
31 dkg creme fraiche
10 dkg pirított földimogyoró
1 tk vmilyen növényi olaj (repce, napraforgó...)
1/2 sárgadinnye

30 dkg cukrot  80 ml vízzel közepes hőmérsékleten állandó keverés mellett addig melegítünk, míg a cukor felolvad. Ezután már NEM keverjük és hagyjuk forrni, míg sötét karamell lesz belőle.
Közben a zselatint hideg vízben 5 percig áztatjuk, hogy megpuhuljon. A karamellt lehúzzuk a tűzről és a vajat belekeverjük 220 ml  tejszínnel együtt. A zselatint kinyomkodjuk és az is hozzáadjuk,
addig kavarjuk, míg felolvad. Csipet sóval megszórjuk. Legalább 30 percig szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd az 1/3-át egy zárható üvegben félretesszük.
A maradék tejszínt (130 ml)  keményre felverjük, belekeverünk 25 dkg creme frauche-t és a 2/3 rész karamellszószba dolgozzuk. 4 desszertespohárban (á 250 ml) elosztjuk és hidegre tesszük. (Jó, ha egy egész éjszakát ott van.)
A maradék cukrot (15 dkg) 60 ml vízzel közepes hőmérsékleten folyamatosan kevergetve felolvasztjuk, majd keverés nélkül 5-6 percig hagyjuk közepes hőmérsékleten, hogy sötét karamellé változzon. A földimogyorót és a csipet sót hozzáadjuk és egy enyhén kiolajozott tepsibe simítjuk, hogy megkeményedjen (kb. 1 óra). Ezután darabokra tördeljük.
A sárgadinnye húsát felkockázzuk, elosztjuk a  a desszertes poharakban levő krémen, majd ráfolyatjuk a félretett 1/3 karamellszószt.
A maradék creme fraiche-t (6 dkg) kissé felverjük, rápúpozzuk a karamellkrémre, megszórjuk a grillázs darabokkal és ha még nem csentek el egyet a pohárból, mind a négyet az izgatott teszt-alanyoknak szervírozzuk. Hidegen tálalva még ütősebb.

szerda, július 12, 2017

Ázsiai serpenyős pecsenye

Ebben a nagy melegben igyekszem a sütőt mellőzni, bármennyire is előnyös és gyors lenne a benne való sütés. De, hogy ne csak hideg levesen és salátán éljünk ilyenkor, időnként elő kell vennem a jól bevált serpenyős tudományomat is és egy kedvenc "hamarjában valamit" rögtönöznöm. Most egy  régről sikeres ázsiai serpenyőssel rukkoltam elő, amihez volt otthoni (persze, a rendszeres olvasó már tudja, honnan!) friss, zsenge zöldborsóm és sertés szűzpecsenyém. (Nem pálcikával ettük...)
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg sertés szűzpecsenye
1 ek vörös currypaszta
10 dkg kesudió
2 gerezd fokhagyma
2 dkg friss gyömbér
3 szál újhagyma
40 dkg friss vagy mirelit zöldborsó, lehet benne héjas cukorborsó
6 ek szójaszósz
2 ek friss limette(citrom)lé
1 ek barnacukor
1 tk ételkeményítő
4 ek napraforgó/földimogyoró-olaj

A megmosott, leszárított húst kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk. A currypasztával összekeverjük. 
A kesudiót egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, a megtisztított fokhagymát és gyömbért finomra felaprózzuk. A friss zöldborsót kifejtjük (néhány gyengébb darabot egyben hagyhatunk, nagyon finom a héjával hozzáfőzni).  Az újhagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. A szójaszószt a kinyomott limette(citrom)lével, cukorral, ételkeményítővel és 4 ek vízzel összekeverjük.
2 ek olajat egy wokban/serpenyőben felforrósítunk és a húst magas hőmérsékleten állandó kevergetés mellett kb. 4 percig pirítjuk. Egy tálra vagy a wokrácsra kivesszük a húst és a wokot papírral kitöröljük. A maradék (2 ek) olajat is felforrósítjuk a wokban,  beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, zöldborsót.  Néhány percig pároljuk, hogy a zöldborsó majdnem puha legyen. Belekeverjük a szójamarinádot, húscsíkokat és az újhagymát. Az egészet összekeverjük és a forró wokban pár percig pároljuk. Sóval ízesítjük.
Tálaláskor megszórjuk a kesudióval, esetleg összevágott koriandert is kínálhatunk hozzá. Természetesen ázsiai módon elkészített rizst adunk hozzá.

kedd, július 04, 2017

Háromcsokis sakk-torta


A torta elkészítése igazi izgalom volt, szinte felért egy sakkjátszmával. Időnként leálltam, hogy sorra vegyem a következő teendőket (lépéseket). A drukkot még csak fokozta a kinti 33 fok hőség is, ami a deko-csokiknak nem igazán tett jót. A legközelebb valószínűleg néhány lépést átgondolok, módosítok, így kevesebb stresszel jutok a végső eredményhez, vagyis a matthoz. Jó játék volt, hamar megettük!
Hozzávalók egy 12 szeletes tortához:
a tortalaphoz:
4 tojás
csipet só
25 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 bio citrom lereszelt héja
12,5 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 ek kakaópor
50 ml konyak/Baileys, vagy kinek, mihez van kedve
a mousse-okhoz és a díszítéshez:
42 dkg tejszín
5 lap zselatin
á 15 dkg keserű- (70% kakaótartalmú), tej-, fehércsokoládé
1,4 dl tej
2 tojássárga
2,5 dkg cukor
kakaópor
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét csipet sóval és 15 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A tojássárgát a kikapart vaníliával, citromhéjjal felverjük, majd a sütőporral elvegyített lisztet rászitáljuk, elkavarjuk. A tésztakeveréket megfelezzük és az egyik részt kakaóporral összekeverjük.
26 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformában a két tésztát, egymás után, 15-20 perc alatt készre sütjük. (Ha van két tortaformánk, gyorsabban megy, lehet egyszerre sütni.) A formából kifordítva, kihűtjük.
10 dkg cukrot 1,5 dl vízzel felforralunk, lehűtjük és a konyakot, vagy baileys hozzákeverjük.

A két piskóta-alap mindegyikéből kb. 3,3 cm széles,  3  db körgyűrűt és egy kicsi kört (vagyis ez a közepe) vágunk ki. (Ezek átmérője természetesen egyre kisebb lesz.) Ezután váltakozva, a világos és sötét (kakaós) körgyűrűket visszatesszük egymát érintve, így újra két piskóta alapot kapunk, amelyek egyenként 2 kakaós és két sima "zebra gyűrűből" állnak össze. Így néz ki (példakép):

Az egyik "zebra" alapot egy tortatálra tesszük, egy tortagyűrűt helyezünk köré és meglocsoljuk a konyakos vízzel.
A  zselatinlapokat beáztatjuk. A csokoládéfajtákból á 90 g-ot külön-külön apróra összetörünk. A tejet felforraljuk, kissé hűlni hagyjuk. A tojássárgákat  a cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a tejet. Vízgőz fölött  besűrítjük és a kinyomkodott zselatint felolvasztjuk benne. 3 részre osztjuk (kb. 110 g lesz egy rész). Az összetört csokoládékat külön-külön a harmadolt tejes masszához keverjük, hagyjuk felolvadni.
A tejszínt keményre felverjük.
A lehűlt keserűcsokoládé masszába  belekeverjük a felvert tejszín 1/3 részét és bekenjük vele a tálra helyezett tortaalapot. A másik tortaalappal befedjük. Erre is szórunk a konyakos vízből. A maradék tejszínt megfelezzük és hozzáadjuk a tej,- és a fehércsokoládé-masszához.
Először a tejcsokoládé-masszát kenjük a felső tortaalapra, majd a fehércsokoládé-moussesal  befedjük.
A tortát legalább 3 órára hűtőbe tesszük.


A díszítéshez a maradék csokoládékat vízgőz fölött egyenként felolvasztjuk és vékonyan egy sütőpapírra, csíkban felkenjük. (Ezt a sütőpapírt aztán rásimíthatjuk egy sodrófára, hogy a csokoládénk félkör alakban dermedjen meg.) Mikor megkeményedtek a csíkok, óvatosan levesszük a papírról. 
A tortárról lehúzzuk a tortagyűrűt, kakaót szitálunk rá és a csokidarabokkal díszítjük.

csütörtök, június 22, 2017

Karfiol-pizza

(Rezept unten auch auf Deutsch)

Senki ne lepődjön meg, ez nem a szokásos pizza tészta, ami egy kis fantáziával karfiollal van beterítve. Nem, ennek az alapja van karfiolból. Szuper finom, bármilyen zöldséggel megrakható.
Nekem még volt egy kis maradék spárgám, azt is rátettem, miután egy kis sós-cukros vízben 5 percig főztem. Remek választásnak bizonyult.
Hozzávalók:
lepény:
80 dkg karfiol
2 tojás
12 dkg liszt
2 tk őrölt majoránna
só, bors
rávaló lehet pl:
30 dkg cukkini
10 dkg lágy kecskesajt
5 dkg parmezán
15 dkg paszírozott paradicsom
1 ek olívaolaj
10 dkg zöldborsó
só, bors
bazsalikomolaj:
3 ek olívaolaj
2 marék bazsalikomlevél
172 citrom
só, bors
A lepény/pizza alaphoz a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük és egy konyhai aprítógéppel finomra vágjuk. (Olyan pépszerű lesz.) Tojással, liszttel, majoránnával, 1 tk sóval és valamennyi borssal egy tálban alaposan összekeverjük. A tepsibe simítjuk, ovális, vagy kerek formára igazítjuk, lepényszerű vékonyságúra lapogatjuk. Betoljuk a sütőbe és enyhén barnára elősütjük kb. 15 perc alatt.
Közben a  rávalóhoz a cukkinit megmossuk, hosszában vékonyan (kb. 1/2 cm) felszeleteljük, enyhén besózzuk mindkét oldalát és egy tálcára fektetjük. Ha friss zöldborsónk van, enyhén sós vízben roppanósra főzzük.
A bazsalikomolajhoz az olívaolajat a bazsalikommal összeturmixoljuk, 2-3 tk citromlével ízesítjük, sózzuk, borsozzuk.
A cukkini szeletekről leitatjuk a sós nedvességet. A  félig megsült lepényt kivesszük a sütőből, megkenjük a paradicsommal, ráfektetjük a cukkini szeleteket, megszórjuk a lecsepegtetett zöldborsóval (én még rátettem a maradék spárgát is, ami a múltkorról megmaradt), megszórjuk reszelt parmezánnal és az olívaoljjal. Rámorzsoljuk a kecskesajtot és kb. még 10 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a cukkini is megpuhuljon és enyhe barna színt kapjon.
Tálalás előtt a bazsalikomolajjal meghintjük és azonnal tálaljuk.

***
Zutaten:
Fladen/Pizza:
800 g Karfiol
2 Eier
120 g Mehl
2 TL Majoran gerebelt
Salz, Pfeffer
Belag:
300 g Zucchini
100 g Ziegenkäserolle
50 g Parmesan
150 g Tomaten passiert
1 EL Olivenöl
100 g Erbsen 
 Salz, Pfeffer 
Basilikumöl:
3 EL Olivenöl
2 Handvoll Basilikumblätter
1/2 Zitrone
Salz, Pfeffer
Für die Fladen das Backrohr auf 180 °C (Umluft) vorheizen. Backblech mit Backpapier auslegen. Karfiol putzen, in Röschen teilen und in der Küchenmaschine fein zerhacken, bis die Masse feucht-breiig wird. Mit Eiern, Mehl, Majoran, 1 TL Salz und Pfeffer in einer Schüssel vermischen. Die  Masse auf dem Blech zu einem Fladen formen und ca. 15 Minuten vorbacken, bis die Fladen leicht braun sind.
Währenddessen für den Belag die Zucchini putzen und der Länge nach in 5 mm dicke Scheiben schneiden, mit Salz bestreuen und beiseitestellen. 
Ziegenkäse grob zerbröseln. Parmesan fein reiben.
Für das Basilikumöl das Olivenöl mit Basilikum fein mixen. 2-3 TL Zitronensaft auspressen. Das Öl mit Zitronensaft, Salz und Pfeffer abschmecken.
Zucchini waschen und trocken tupfen.
Die Fladen aus dem Rohr nehmen und mit den passierten Tomaten bestreichen. Mit Zucchinischeiben und Erbsen belegen, mit Salz und Pfeffer würzen, mit Parmesan bestreuen und mit Öl beträufeln. Mit Ziegenkäse belegen und ca. 10 Minuten backen, bis die Zucchini gar und leicht gebräunt sind.
Die Fladen mit dem Basilikumöl beträufeln und servieren.

kedd, június 13, 2017

Diós szelet meggybojttal

Pünkösdkor tett erdélyi utunk alkalmából kedves ismerősök meghívásának téve eleget, jobbnál jobb házias finomságokat kóstolhattunk, úgy, mint a csorbaleves, báránypörkölt, kapros káposztasaláta. Mindennek a megkoronázása a háziasszony speciális diós süteménye volt, amit hazaérkezésünk után én is azonnal megsütöttem. Kicsit variáltam igaz rajta, de azt hiszem, nem vált kárára. Hogy teljes legyen a siker, nagykörűi frissen szedett meggy került a tetejére...
Kizárólag nem diétázóknak ajánlom!
Hozzávalók egy 30x34-es tepsihez:
30 dkg puha vaj
15 dkg kristálycukor
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg darált dió+valamennyi, megszórni a tetejét
1/2 citrom kinyomott leve
6 tojás
10 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
csipet só
annyi magozott meggyszem, ahány szelet sütemény
A 20 dkg vajat habosra keverünk 15 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral és beledolgozzuk a vajas masszába a darát dióval és citromlével együtt.
A sütőt  180 fokra előmelegítjük.
A szétválasztott tojások fehérjét csipe sóval kemény habbá verjük és óvatosan, hogy össze ne törjön összevegyítjük a tésztamasszával, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk és a sütő középső sínére toljuk. Kb. 20-25 percig elősütjük, míg enyhén színt kap. Kivesszük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk.
A tojások sárgáját habosra verjük  10 dkg porcukorral és az elősütött tésztára kenjük. Visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük. (Kb. 10-15 perc.)
A maradék 10 dkg vajat habosra keverjük 5 dkg porcukorral és a langyos tésztára kenjük, örölt dióval jól meghintjük.
Egy éjszakát pihenni hagyjuk (nem kell letakarni), majd másnap jó éles késsel méretes kockákra szeleteljük (óvatosan, nagyon törik a tető!) és mindegyik közepébe egy szem meggyet, vagy cseresznyét ültetünk.
Jellemzője, hogy nagyon hamar fogy...

csütörtök, június 08, 2017

Zabpehelyfasírt citromos, mazsolás spenóttal/Haferflockenlaibchen mit Zitronen-Rahmspinat

(Rezept unten auch auf Deutsch)

 Néha kell egy kis hústalan napot is tartani. Akkor jönnek ilyen ötletek... Megjegyzem, az "eredmény" elfogyasztása után, elgondolkoztam, talán elkelnének ezek a napok gyakrabban is...
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg zabpehely
1 sárgarépa
1 póréhagyma
30 dkg emmentáli (ha lehet, eredeti svájci, ennek ugyanis más az íze)
20 dkg túró
2 ek mustár
2 tk worcestershire szósz
1 tk kakukkfű
só, bors
2 ek napraforgó,- vagy repceolaj
80 dkg friss spenót
1,5 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma, tisztítva, összenyomva, vagy felaprózva
1 kezeletlen citrom
2 ek mazsola
A zabpelyhet 2 dl meleg vízzel nyakonöntjük. A répát megtisztítjuk és finomra lereszeljük. A pórét vékonyan felaprítjuk. Az emmentálit 12 db kb. 3 mm vastag 5 cm oldalú négyzetre vágjuk (vagy valami hasonló méretűre...). A megmaradt sajtot lereszeljük.
A zabpelyhet, répát, pórét, reszelt sajtot és a túrót egy tálban alaposan összekeverjük. Mustárral, worcestershire szósszal, kakukkfűvel, sóval és borssal fűszerezzük. A masszából 12 db lapos pogácsát formázunk.
Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és közepes lángon, a fasírtok mindkét oldalát 3-4 perc alatt készre sütjük. Tálra szedjük, ráfektetjük a sajtot, lefedjük és hagyjuk, hogy a sajt ráolvadjon a szeletekre.
Közben a spenótot megmossuk, forrásban lévő vízben egy percig blansírozzuk, majd folyó hideg víz alatt leöblítjük. Alaposan lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhába csavarva kinyomkodjuk belőle a vizet. A tejfölt felmelegítjük, hozzákeverjük a spenótot és a fokhagymát. Lereszeljük a citrom héját, 1 ek citromlével és a mazsolával a spenótba keverjük, ízlés szerint sózzuk. A zabpehelyfasírthoz kínáljuk. Hidegen is kíváló!

***

Zutaten für 4 Personen:
250 g Haferflocken
1 Karotte
1 Porree
300 g Emmentaler
200 g Topfen
2 EL Senf
2 TL Worcestershiresauce
1 TL Thymian
Salz, Pfeffer
2 EL Öl
800 g frischer Spinat
1,5 dl Sauerrahm
1 Knoblauchzehe
1 Bio Zitrone
2 EL Rosinen
Haferflocken mit 2 dl warmen Wasser übergießen. Karotte schälen und fein raffeln. Porree fein hacken. Vom Käse 12 ca. 3 mm dünne Quadrate mit einer Seitenlänge von etwa 5 cm schneiden. Den Rest fein aufreiben.
Karotte, Porree, geriebenen Käse und Topfen in eine Schüssel zu den Haferflocken mischen. Das Ganze mit Senf, Worcestershiresauce, Thymian, Salz und Pfefferwürzen. Aus der Masse 12 Laibchen formen.
In einer großen Pfanne das Fett erhitzen. Laibchen bei mittlerer Hitze beidseitig je 3-4 Minuten braten. Die Käsescheiben darauflegen, zugedeckt stehen lassen bis der Käse geschmolzen ist.
Spinat in viel kochendem Salzwasser 1-3 Minuten blanchieren. In ein Sieb gießen, kalt abspülen und sehr gut ausdrücken. Sauerrahm aufkochen, Spinat zufügen und Knoblauch dazu pressen. Zitronenschale fein reiben, mit 1 EL Zitronensaft und den Rosinen zum Spinat geben, würzen.
Zu den Haferflockenlaibchen servieren.

hétfő, május 29, 2017

Tepsis tarja babpürével

A mélyhűtőmben mindig lapul otthonról hozott (kapott) húsféle, ami vészhelyzet esetén (váratlan vendég, gyerekek stb...) előkapható. Ez történt az utolsó adag nagykörűi mangalicavágás termékével, néhány szelet tarjával, ami tökéletesen passzolt a fehér babpürével (Köszönet a Vidék Ízének...)
Hozzávalók 2-3 személyre:
4-5 szelet tarja
2 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma + 2 gerezd megpucolva, kés lapjával összeroppantva
1-2 babérlevél
2-3 ek olvasztott zsír
2 dl víz
25 dkg lecsepegtetett fehér bab (konzerv)
só, bors
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Egy serpenyőben felhevítünk 2 ek olajat és az összeroppantott gerezd fokhagymákat megpirítjuk benne. (Ha kész, kiszedjük és alkalomadtán megesszük.) 
Az enyhén kiklopfolt tarjaszeletek mindkét oldalát 1 percig sütjük rajta.
Sózzuk, borsozzuk.
A megsült szeleteket egy tepsibe fektetjük,  közédobjuk a megpucolt, negyedelt vöröshagymát és a keresztben félbevágott fokhagyma fejeket. Hozzáadjuk a babérlevelet, megöntözzük a zsírral és aláöntjük a vizet.
Alufóliával letakarjuk és a  sütő középső sínén kb. 60 percig sütjük. 200 fokra emeljük a hőmérsékletet és fólia nélkül, grill fokozaton megpirítjuk.
A leszűrt babhoz hozzáöntünk a hús szaftjából, belenyomjuk az egyik fél fokhagyma belsejét és pár percig felfőzzük. Botmixerrel pürésítjük és a megsült tarjához kísérőként tálaljuk. Nagyon finom!

csütörtök, május 18, 2017

A spárga utolsó sóhaja főzelékként

Sajnos, egyik nagy kedvencünk szezonja igencsak a végét járja.... Még egy utolsó vételt sikerült lebonyolítanom, ami aztán Főzelékes Feri által kigondolt, nem a szokásos spárga étek alapjaként sóhajtott egy utolsót. A következőre jövőig várnunk kell...
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg fehér spárga
1 ek vaj
5 ek olívaolaj
2-3 salotta hagyma (nagyságuktól függően)
1 tk kristálycukor
4 dl  zöldség alaplé
3-4 szál kapor
1 tk citromlé
12,5 dkg creme fraiche (zsíros tejföl)
1 dl tejszín
2 tk étkezési keményítő

bors
2 db kápia paprika
1-2 gerezd fokhagyma
A spárgákat meghámozzuk és 2,5 cm-es darabokra vágjuk. A megmosott paprikákat 240 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük, néhány percre letakarjuk konyharuhával, majd a héjukat lehúzzuk. 4 ek olívaolajjal és a fokhagymával simára turmixoljuk.
A 1 ek vajat és a maradék 1 ek olajat egy fazékban  felforrósítjuk és megfonnyasztjuk benne a megtisztított, apróra vágott hagymát. Belekeverjük a spárgát, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk és hozzáöntjük az alaplevet.
Rádobjuk  a kaporszálakat és meglocsoljuk a citromlével. Nem teljesen lefedve 10-15 percig főzzük, míg a spárga megpuhul. A kaporszálakat eltávolítjuk.
A creme fraiche-t simára keverjük a tejszínnel és a keményítővel, hozzáadjuk a paprikakrémet és behabarjuk vele a kész főzeléket. Összemelegítjük, esetleg további apróra vágott kaporral ízesítjük. Nagyon finom!!!